Valkuilen smartphone abonnement

Valkuilen smartphone abonnement

Een smartphone abonnement wordt in verschillende vormen en maten aangeboden. Je bent door de prijzen al snel geneigd om voor een bepaalde provider te kiezen. Toch is lang niet iedere provider even goed en zijn de algemene voorwaarden van belang voor jouw keuze. Er zijn namelijk verschillende valkuilen bij een smartphone abonnement te vinden. Je moet daarom altijd alert zijn tijdens het uitzoeken van een nieuw abonnement. Zeker wanneer je te maken hebt met een telefoon in bruikleen. Met onderstaande informatie worden verschillende valkuilen op een rij gezet, zodat je goed voorbereid aan de slag kunt gaan.

De valkuilen van een smartphone abonnement van verbruikskosten

De valkuilen van een smartphone abonnement zijn eenvoudig te omzeilen als je weet waar je op moet letten. De providers hebben namelijk verschillende punten meegenomen in de algemene voorwaarden van het contract, waardoor het verstandig is om deze goed door te nemen. Zo ook over afrekentrucs. Je herkent dit vast wel: aan het einde van de maand betaal je steeds een ander bedrag voor jouw abonnement, zonder dat je hier direct iets anders mee gedaan hebt. Providers moeten daarom duidelijk communiceren over de verbruikskosten. Denk daarbij aan de webpagina’s die aangeven waar extra kosten aan verbonden zitten. Echter zijn er dan nog altijd verrassingen, die je niet direct op de pagina terug kunt vinden.

De afrekentrucs van de providers

Er zijn een aantal afrekentrucs te vinden bij providers. Deze hebben betrekking op:

  • Per seconde
  • Minimum duur
  • Per minuut
  • Toepassen van een starttarief
  • Niet opgemaakte belminuten, sms’jes en data
  • Buiten je bundel gaan
  • Gratis zaken binnen de bundel
  • Het afrekenen van het dataverbruik

Afrekenen per seconde kan hoog oplopen

Veel valkuilen van een smartphone abonnement hebben te maken met afrekenen per seconde. Er moet echter vanuit de providers altijd een abonnement aangeboden worden waar geen starttarief wordt berekend, waar per seconde wordt afgerekend of waar het secondetarief vergelijkbaar is met andere tarieven. Dit geldt ook voor onbeperkte bundels. Echter wordt het maandbedrag nooit vastgesteld, waardoor je hier nooit helemaal achter kunt komen. Het werkt echter wel in het voordeel dat de seconde abonnementen niet eenvoudig te vinden zijn en over het algemene duurder per maand. Hierdoor ben je minder snel geneigd om tot dit abonnement over te gaan.

Meer minuten op de factuur dan verbruikt

Bij veel providers is er een minimumduur van een minuut. Hierdoor betaal je zelfs bij de kortste telefoongesprekken minimaal 1 minuut uit jouw bundel. Daarna wordt het pas met seconden gerekend. Jouw factuur kan er daarom heel anders uitzien dan je in eerste instantie gedacht had. Telefoongesprekken van een halve minuut zijn immers duurder. De providers die deze methode hanteren brengen ook hogere kosten in rekening dan er daadwerkelijk gebeld wordt. Een oproep van anderhalve minuut geldt immers als twee minuten. Hierdoor ga je ook sneller door jouw bundel heen, wat ook weer extra kosten met zich meebrengt. Ook worden er bij sommige providers starttarieven gehanteerd. Zodra iemand opneemt, gaat dit tarief van start. Daarna volgt het normale tarief per minuut. Zo hanteert onder andere Simyo dit tarief.

Je neemt de data niet mee naar de volgende maand

Andere valkuilen van een smartphone abonnement hebben betrekking op de niet gebruikte belminuten, sms’jes en data van jouw bundel. Waarschijnlijk ben je op zoek naar een bundel die net iets hoger ligt dan het verbruik, zodat je niet over jouw bundel gaat. Echter zijn deze bundels maar beperkt houdbaar. Aan het einde van de maand vervallen de minuten en de data en gaat de nieuwe maand van start. Alleen T-Mobile hanteerde in eerste instantie nog het meenemen van de overgebleven bundel naar de volgende maand, mits je het Relax-abonnement nam. Maar ook dit is verleden tijd. Op dit moment lijkt het erop dat alleen bij Vodafone deze mogelijkheid bestaat, maar dat brengt wel hoge maandbedragen met zich mee. Het kan daarom over het algemeen nog steeds een dure grap worden.

Buiten je bundel gaan is duur

Wat ook duur is, zijn de kosten voor het bellen en internetten buiten de bundel. Deze tarieven staan bij de algemene voorwaarden geschreven, maar hier let bijna niemand op. Je hebt immers een bundel die bij jouw situatie zou passen. Ook geven de providers de kosten aan wanneer het eigenlijk al te laat is. Je betaalt echter het dubbele of driedubbele wanneer je buiten de bundel gaat. Er zijn echter wel providers die internetten buiten de bundel mogelijk maken. Deze telefoonaanbieders gooien de snelheid drastisch omlaag, waardoor je bijna genoodzaakt bent om een extra bundel aan te gaan voor de resterende tijd. Het resultaat: alsnog hoge kosten om op dezelfde snelheid te blijven internetten.

Inzicht is nooit actueel weergegeven

Ondanks dat je inzicht hebt in het datagebruik, kan ook hier een addertje onder het gras zitten. De valkuilen van een smartphone abonnement hebben namelijk te maken met de manier waarop dit verbruik wordt weergegeven. Vaak is dit niet het actuele datagebruik. Er zit enige vertraging in, waardoor je al snel buiten jouw bundel bezig bent terwijl de provider iets anders zegt. Je zult daarom ook altijd zelf alert moeten blijven. Merk je dat je veel video’s hebt gekeken op een dag, dan kan het verstandig zijn om dat de rest van de maand rustiger aan te doen. Je kunt jezelf immers torenhoge kosten voorkomen als je hier rekening mee houdt.

Trap er niet in en zoek het beste abonnement

Ga je zelf niet in de valkuilen van een smartphone abonnement trappen? Ontdek dan snel welke provider de beste bundels aanbiedt voor jouw situatie en begin met het maken van een vergelijking. Door de prijsopgaven naast elkaar te leggen kun je er namelijk voor zorgen dat je voor dezelfde hoeveelheid data en belminuten niet meer gaat betalen dan nodig is. De providers hanteren immers andere prijzen, zeker wanneer hier ook nog een telefoon bij komt kijken. Ga daarom op je gemak de vergelijking maken en begin met de overstap naar het beste abonnement voor jouw situatie.